Raija Salomaa: Pitkä kokemus ja jatkuva kouluttautuminen johtivat EU-coachiksi

Raija Salomaalle on ensimmäisenä suomalaisena myönnetty EU-coach -akkreditointi. Hänellä on nyt oikeus työskennellä kaikkien EU:n virastojen ja tiimien kanssa.

Raija Salomaa on yksi Suomen kokeneimmista ja pisimmälle kouluttautuneista business coacheista. Varmuutta Salomaalle antaa vahva bisnestausta; hän toimi pitkään esimies- ja johtotehtävissä kansainvälisessä matkailuteollisuudessa. Coaching tuli kuvioihin sattumalta, kun Salomaalle vinkattiin, että hän sopisi profiililtaan hyvin coachiksi.

”Kun tutustuin coachingiin, hämmästyin suuresti. Tuli olo, että olin tullut kotiin. Coaching sisältää arvoja, joita olin muutenkin toteuttanut esimiestyössäni, eli keskustellaan, kunnioitetaan toisiamme, tehdään yhdessä. Se kolahti kerralla.”

Utelias tutkijaluonne

Uteliaana tutkijaluonteena Raija Salomaa halusi selvittää, miksi valmentava tapa toimii. Hän lähti kouluttautumaan perusteellisesti. Salomaa on suorittanut joukon coaching-koulutuksia ja sertifikaatteja, mm. BCI:n Certified Business Coach -ohjelman ja Evidence Based Coaching -ohjelman Fieldingin yliopistossa USA:ssa. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia, joille myönnettiin ICF:n PCC-sertifiointi.

Koulutusputken huipentumana Salomaa väitteli coahingista vuonna 2017 Vaasan Kauppakorkeakoulusta. Väitöskirjassaan hän mm. tutki, millaisia kansainvälisten yritysjohtajien coaching-prosessit ovat ja mikä tekee niistä tehokkaita.

Tie EU-coachiksi alkoi tilanteesta, jossa eräs EU-virastossa työskentelvä HR-henkilö pyysi Salomaata yhteistyöhön. Kävi ilmi, että EU:ssa on coacheille ihan oma akkreditointiprosessinsa. Akkreditointi edellyttää hakemusta, tiettyä koulutustaustaa, kansainvälisiä sertifikaatteja, kokemusta johdon coachauksesta, omaa kehityspolkua supervisorin kanssa sekä onnistuneen suorituksen näyttökokeessa. Prosessin läpäistyään Salomaalla on nyt oikeus työskennellä minkä tahansa EU-viraston kanssa.

Coaching-ala kasvaa koko ajan, joten tarvitsemme nimenomaan tutkittua tietoa menetelmistä ja työkaluista. Lisäksi akkreditoidut koulutukset pitävät yllä alan toimijoiden laatua

Sertifioinnit pitävät tasoa yllä

Raija Salomaa on työskennellyt päätoimisena coachina vuodesta 2005 asti. Hän toimii mm. tiimi- ja yksilöprosesseissa, yritysjohdon coachina sekä osallistuu uusien coachien kouluttamiseen ja mentorointiin.

Salomaan mukaan korkeatasoiset koulutukset ja todennettu tutkimustieto vievät alaa eteenpäin. ”Coaching-ala kasvaa koko ajan, joten tarvitsemme nimenomaan tutkittua tietoa menetelmistä ja työkaluista. Lisäksi akkreditoidut koulutukset pitävät yllä alan toimijoiden laatua”, sanoo Salomaa. ”Koulutus antaa coachille valtavasti työvälineitä, ymmärrystä, varmuutta, uskottavuutta ja lisäksi iloa oppimisesta.”

Akkreditoidun koulutuksen lisäksi coachilta vaaditaan omaa kokemusta ja yleistä liiketoiminnan ymmärrystä. ”Luottamuksen syntymistä edesauttaa se, että coachilla on perusymmärrystä bisneksestä. Nykyään organisaatiot osaavat myös vaatia sertifikaatteja enemmän kuin aiemmin. Edelleen kuitenkin eniten painaa coachin kokemus ja referenssit”, tietää Salomaa.

Kohti Brysseliä

Raija Salomaa on lähdössä helmikuussa 2018 Brysseliin coachaamaan EU-organisaation naisjohtajia. ”On todella jännittävää päästä EU:hun coachaamaan kansainvälisesti toimivia henkilöitä. Se on juuri sitä aihepiiriä, jota olen tutkinut väitöskirjassani. Mielenkiintoista nähdä, mitä siellä tapahtuu.”

Salomaan mukaan Suomessa ollaan hyvällä tasolla esimerkiksi coachien koulutuksessa, mutta ajattelutavoiltamme olemme muista jäljessä. Monissa maissa coachingia käytetään paljon enemmän.

”Suomessa on ollut vallalla yksintekemisen ja suoraviivaisen toiminnan kulttuuri. Coachingin leviämisen myötä odotettavissa on, että täälläkin organisaatiokulttuuri muuttuu keskustelevaan, kohtaavaan ja toisia arvostavaan suuntaan.”