Jarna & Tomi: CBC-ohjelman verkkototeutus avasi uusia mahdollisuuksia opiskelijoille

Voiko coachausta opiskella virtuaalisesti? Vuonna 2020 opetus ja valmennukset siirtyivät BCI:ssa verkkoon, joko osittain tai kokonaan. Samaan ajankohtaan osui CBC-ohjelman mittava uudistus, jossa muutenkin otettiin verkkoympäristöä enemmän käyttöön. CBC-ohjelma perustuu monimuoto-opetukseen, joka sisältää opetuksen lisäksi runsaasti itseopiskeltavaa lisämateriaalia, demoja ja harjoittelua.

Osittaisen verkko-opetuksen lisäksi BCI:ssa käynnistyi alkukesästä uusi, täysin virtuaaliseksi suunniteltu CBC verkossa -ohjelma. Ryhmän koko on yhtä pieni kuin lähiopetusryhmissäkin, mutta kuukausittaisten lähiopetusjaksojen sijaan virtuaaliryhmä tapaa verkossa kerran viikossa kolmen tunnin ajan. Verkko-opiskelijat yllättyivät itsekin siitä, miten hyvin kokonaisuus toimi ja kuinka läheiseksi ryhmä muodostui.

Vauhdilla mukaan koulutukseen

Tomi Hussi hyppäsi lennokkaasti mukaan CBC verkossa -ohjelmaan. ”CBC-ohjelman aloitus tuli minulle aika vauhdilla. Kyselin BCI:sta seuraavia ryhmiä ja parin päivän päästä olin jo mukana kurssilla”, Hussi nauraa.

”Ilmoittautuminen CBC-ohjelmaan lähti intuitiivisesti. Olin kuullut koulutuksesta hyvää ja jonkin verran olin tutustunut coachingiin oman kokemuksen kautta. Se tuntui oikealta ratkaisulta tähän kohtaan elämääni.”

Ensin Hussia mietitytti osallistuminen ensimmäiseen kokonaan verkossa toimivaan CBC-koulutukseen. ”Tenttasin toimistosta, että onhan tämä varmasti samanarvoinen koulutus kuin lähiopetusryhmässä. Onneksi lähdin mukaan. Oma kokemukseni on lyhyesti sanottuna mind-blowing”, kertoo Hussi.

”En olisi ikinä voinut uskoa, että näin vahvasti vuorovaikutukseen perustuva koulutus voi onnistua näin erinomaisella tavalla verkon välityksellä. Uskallan väittää, että koko ryhmämme koki samoin.”

Ohjelman aikana tuli selväksi, että coachingiin liittyviä taitoja voi hyödyntää laajasti sekä omassa elämässä että työssä. Mielestäni coaching on keskeinen keino kehittää 2020-luvun esimiestyötä. Lisäksi työelämässä menestymisen kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman moni saisi osallistua ammattimaiseen coaching-prosessiin.

Tomi Hussi

Verkossa toimiminen onnistui yli odotusten

Tomi Hussin mukaan koulutuksessa kaikki toimi upeasti tekniikkaa myöten. Ryhmä tapasi neljän kuukauden ajan joka tiistai-ilta Zoomissa. ”Yllätyksekseni vuorovaikutuksen laatu oli huikea, verkosta huolimatta tai ehkä jopa sen ansiosta. Etänä tekeminen toteutui superhyvin eikä opiskelu kärsinyt siitä piiruakaan”, Hussi miettii. Hän itse osallistui tapaamisiin yleensä veneestä, jossa sai keskittyä kaikessa rauhassa keskusteluun meren ympäröimänä.

Yhteishengen luominen verkkoympäristössä onnistui, koska kaikilla oli kamerat päällä ja kouluttajat olivat erittäin taitavia, pohtii Tomi Hussi. ”Vetäjät olivat todella ammattitaitoisia, kannustavia ja empaattisia. He pystyivät ohjaamaan meitä alun epävarmuuden läpi lempein ottein.”

”Ohjelman aikana tuli selväksi, että coachingiin liittyviä taitoja voi hyödyntää laajasti sekä omassa elämässä että työssä. Mielestäni coaching on keskeinen keino kehittää 2020-luvun esimiestyötä. Lisäksi työelämässä menestymisen kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman moni saisi osallistua ammattimaiseen coaching-prosessiin.”

Tomi Hussi toimi pitkään vakuutusalalla työhyvinvoinnin johtamisen parissa. Tällä hetkellä hän on rakentamassa uutta urapolkua, jossa coaching on tärkeässä roolissa. ”Sain CBC-koulutuksesta vahvan itseluottamuksen toimia coachin roolissa ja kyvyn luoda merkittävää lisäarvoa asiakkaalle”, Hussi sanoo. ”Ohjelmassa tekemisen taso oli huikea ja oma oppimiskäyrä ylitti kaikki odotukseni.”

Verkkototeutus mahdollistaa paljon hyötyjä

Myös Jarna Tanskanen lähti mukaan ensimmäiseen CBC verkossa -ohjelmaan. ”Itseäni ei edes epäilyttänyt verkkototeutukseen osallistuminen. Siinä vaiheessa (toukokuussa 2020) olin jo niin tottunut siihen, että kaikki on verkossa. Kurssi olikin aivan huikea kokemus!”

Tanskanen löytää CBC:n verkko-opinnoista paljon hyviä puolia. ”Alusta on aivan loistava. Siellä on runsaasti materiaalia ja videoita voi katsoa, kun itselle sopii. Verkkoalustalla on luontevaa selailla tietoa ja keskustella toisten kanssa.”

”Verkkomuoto mahdollistaa sen, että ei tarvitse siirtyä mihinkään ja voi tutustua ihmisiin ympäri Suomea. Itselläni on coaching-kaveri nyt Rovaniemellä. Verkostoituminen on upea lisä koulutukseen.”

Tanskanen painottaa, että ryhmäytyminen osallistujien kesken kävi ihmeen nopeasti. Tähän vaikutti itse ryhmä sekä myös kouluttajat, jotka onnistuivat luomaan hyväksyvän ja turvallisen ilmapiirin.

”BCI:n kouluttajat ovat ihan timantteja, he tuovat oman persoonansa mukaan. He ovat inhimillisiä ja ammattitaitoisia, ja osaavat kohdata opiskelijat arvostaen tulevina business coacheina”, Tanskanen kiittää.

Uutta virtaa työhön

Jarna Tanskanen työskentelee liiketoimintapäällikkönä Valiolla ja on toiminut myös mm. esimiehenä, asiantuntijana ja molekyylimikrobiologian tutkijana. ”Ihminen voi elämänsä aikana tehdä monta uraa. Minua kiinnostaa uudet asiat ja haluan jatkuvasti oppia lisää. Itselleni uudistuminen tuo virtaa ja iloa työhön.”

Tanskasen mukaan coaching on voimakas työkalu muutoksessa ja kehittymisessä. ”Koin käänteentekeviä oivalluksia, kun olin itse coachattavana. Pääsin ajattelemaan ääneen tärkeitä asioita ja toinen oli mukana tukemassa. Osallistuin työpaikallani myös ryhmäcoachingiin, jonka jälkeen toden teolla kiinnostuin alasta.”

Vaikka coachin polku on vasta aluillaan, Tanskanen on jo nyt voinut hyödyntää uusia taitojaan työssä. ”Vedän isoja projekteja, joissa toimin eri sidosryhmien kanssa. Valmentava ote on parantanut vuorovaikutustani. Olen saanut enemmän ymmärrystä ihmisistä ja itsestäni”, miettii Tanskanen.

”Ja kaiken lisäksi olen saanut CBC-koulutuksesta valtavasti energiaa työhöni! Uuden oppiminen on minulle tärkeä arvo ja siksi energiatasoni on noussut koko koulutuksen ajan.”

Teksti: Mirkka Niskanen