Ilona Rauhala: Coachina kehittyminen vaatii pitkäjänteistä työtä

Psykologi ja coach Ilona Rauhala sai kolmantena suomalaisena vaativan MCC-tason sertifioinnin International Coaching Federationin (ICF) järjestelmässä. ”Kokeneella coachilla osaaminen on imeytynyt lihaksiin. Kehittyminen ei kuitenkaan lopu missään vaiheessa”, toteaa Rauhala.

Ilona Rauhala on toiminut psykologina parikymmentä vuotta ja erikoistunut johtamisen ja muutoksen psykologiaan. Hän sanoo työidentiteettinsä siirtyneen vuosien varrella yhä enemmän coachingin suuntaan.

Rauhala kiinnostui coachingista 2000-luvun alkupuolella, kun menetelmä alkoi rantautua Suomeen. Hän opiskeli alaa Lontoossa ja kävi konferensseissa Yhdysvalloissakin. Pian hänelle avautui, että coaching-pätevyyttä voidaan jäsentää kolmiportaisen mallin, ACC-, PCC- ja MCC-sertifointien kautta. ”Kun näin eräässä konferenssissa MCC-coacheja, päätin, että jonain päivänä olen itsekin sellainen”, Rauhala muistelee.

Työt psykologina ja coachina sekä yhteistyö median kanssa veivät mennessään niin, että sertifioinnit unohtuivat joksikin aikaa. Praktiikka kasvoi ja kysyntää riitti. Vuosien päästä Rauhalalle oli kertynyt runsaasti laaja-alaista coaching-kokemusta ja ymmärrystä erilaisista organisaatioista, ihmisistä ja tilanteista. ”Ajattelin, että nyt minulla voisi olla annettavaa myös muiden coachien valmentajana. Kun aloitin BCI:n ohjelmissa kouluttajana, halusin laittaa omat sertifikaatit ajan tasalle.”

Coach-kouluttajalla on vastuu paitsi omasta osaamisestaan myös siitä, että valmennettavilla on turvallinen olo opettajan pätevyydestä. ”Sertifikaatit ovat tapa kertoa, että olen omalta osaltani auditoinut osaamiseni tasoa ja että olen itse jatkuvan kehittymisen polulla.”

Coach tarvitsee jatkuvaa koulutusta

Kauan visioissa siintäneen MCC-sertifikaatin työstäminen ja hakeminen tuli Ilona Rauhalalle ajankohtaiseksi yli kymmenen vuoden coaching-työn jälkeen. Prosessiin liittyi valtava määrä opintoja, mentorointia ja muun muassa asiakastuntien jäljittämistä. ”Ensin luulin, ettei tässä ole enää juuri opittavaa, mutta erehdyin. Opin tämän prosessin aikana ihan valtavasti. MCC-polku vakuutti minut siitä, että coachina toimiminen todella vaatii pitkäjänteistä kehittymistä”, kertoo Ilona.

Hänen mukaansa MCC-vaiheessa coachingiin on integroitunut paljon syvää viisautta, joka syntyy vain kokemuksen, osaamisen ja jatkuvan opiskelun myötä.

”Mielestäni ICF:n edellyttämät 200 koulutustuntia MCC-tasolle ovat aivan alimitoitetut. Itselläni tuo määrä on ylittynyt moninkertaisesti. Luulen, ettei ole edes mahdollista kehittyä master coach -tasolle ilman huomattavaa lisäkouluttautumista tuon minimivaatimuksen lisäksi”, Rauhala miettii.

Kun tieto MCC-sertifikaatista saapui, Ilona Rauhala koki helpotusta ja tyytyväisyyttä. ”Äiti ja isoäiti aina opettivat, että jos jotain aloittaa, se kannattaa tehdä loppuun. Tuli hyvä fiilis siitä, että tämä on nyt tehty.”

Sertifikaatti ei kuitenkaan ole hänelle päätepiste vaan jonkin alku. ”Jännittävää nähdä, minkä uuden äärelle tämä portti johtaa.”

Osaaminen muuttuu osaksi ihmistä

”Coaching on professiona muodostunut minulle merkitykselliseksi. Uskon tähän työhön ja olen tosi ylpeä, että saan kuulua alan kollegoiden joukkoon”, Ilona Rauhala sanoo. Hän kokee, että coaching on enemmän kuin ammatti: se on myös ajattelun ja vuorovaikutuksen tapa, joka vaikuttaa koko elämään.

”Kun kehityt valmentajana, saat osaamista, mutta muutut samalla ihmisenä. Tämän ammatin luonteeseen kuuluu olla koko ajan oppimisen polulla. Taitoa täytyy myös koko ajan pitää yllä”, Rauhala pohtii. ”Pidän tosi hyvänä asiana sitä, että sertifikaatit ovat voimassa vain tietyn ajan ja vaativat uusimista. Jatkuva kehittyminen on sisäänkirjoitettu coachingin etiikkaan.”

Rauhalan mielestä ICF:n sertifiointipolussa taitotasot ja ydintaidot on hyvin avattu ja mallinnettu, joten ne on myös helppo todentaa. Toki tarvitaan osaamista tämän polun ulkopuoleltakin. Rauhala hahmottaa coachina kehittymistä myös mindset, skillset, toolset -jaottelun kautta.

”Toolset on helpoin osio: työkaluja ja menetelmiä voi vaikka ostaa. Mindset eli asennoituminen ja motivaatio on taustalla ja muuttuu matkan varrella. Etenkin skillset on alue, joka vaatii pitkäjänteistä kypsymistä. Se osoittaa, kuinka osaaminen ja ydintaidot menevät ’lihasmuistiin’.”

Coachina Ilona Rauhala on profiloitunut erityisesti ylimmän johdon valmentajana (executive coaching). Coach-kouluttajana hän haluaa välittää kollegiaalista solidaarisuutta ja jakamisen kulttuuria.

”Toivon osalta voivani auttaa muita coacheja kasvamaan ja kehittymään työssään. En usko menetelmien omistamiseen tai trademarkattuun valmentamiseen. Osaaminen ei ole powerpointeissa, se on ihmisessä itsessään ja sitä ei voi patentoida.”